Det går i ett rör

Den nya eran av boende förutsätter moderna lösningar för återvinning. Vid Kronbergsstranden finns ett nytt, innovativt rörinsamlingssystem som introducerar hi-tech i avfallshanteringen.

Genom ett underjordiskt nätverk av ledningar färdas avfallet till insamlingsstationen i ett nafs. Lastbilar samlar avfallet och transporterar det framåt – avfallet utnyttjas som återvinningsbar råvara, förbränns i energiproduktion eller omvandlats till kompostjord.

Effekten på invånarnas dagliga liv och boendekomfort är uppenbar. Inga traditionella avfallskärl syns längre på gården och lastbilstrafiken nära husen minskar avsevärt. Systemet är lätt att använda, tryggt och tyst.

Men hur fungerar det då? De nya insamlingspunkterna för avfall finns vanligtvis i anslutning till utgångarna i varje kvarter. Invånarna sorterar avfallet – blandavfall, bioavfall, papper och kartong – och för dem till rätt insamlingsställe. Det är allt man behöver göra – insamlingsstället tömmer automatiskt sig självt. Zoooooom – avfallet svischar i en fart på 70 km i timmen till insamlingsstationen och rätt container. Lastbilar plockar upp de fulla containrarna på stationen och transportera avfallet för vidare bearbetning.

Vi kan lösa det!

Rätt sortering av avfall är a och o. Det finns fyra olika luckor för avfall – blanda inte ihop dem! Sunt förnuft är det enda verktyget som behövs.

Nedan är en snabbguide för en grönare framtid – snart är du en mästare på återvinning!

Ta hand om röret

Enligt finsk avfallslagstiftning ska bioavfall och blandat avfall placeras i en påse. Bioavfall bör ha en egen, biologiskt nedbrytbar påse, medan blandavfall exempelvis kan placeras i vanliga plastpåsar från matbutiken.

Avfallsluckan rymmer endast en 20-liters påse åt gången. Långa eller stora föremål får inte läggas i systemet, de ska föras till återvinningsrummet.

Du SKA INTE placera följande föremål/material i röret
mattor, julgranar, kläder, ishockey- eller andra klubbor, mappar, kvistar, vågpapp, kokkärl, polystyren (styrox), mikrovågsugnar, brödrostar eller andra maskiner/apparater.

Kronbergsstrandens återvinningsrum och inletpunkter på kartan

Get Directions