Kun kaikki menee putkeen

UUDEN AJAN asuminen vaatii uuden ajan kierrätysratkaisuja. Kruunuvuorenrannassa on innovatiivinen putkikeräysjärjestelmä, joka tuo huipputeknologian jätehuoltoon.

Jätteet sujahtavat hetkessä maanalaista putkistoa pitkin keräysasemalle, josta ne jatkavat matkaansa kuorma-autoilla eteenpäin – jäte hyödynnetään uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai biokaasuna.

Vaikutus ihmisten arkeen ja asumismukavuuteen on ilmeinen. Ei enää perinteisiä jätesäiliöitä pihapiirissä ja kuorma-autoliikenne talojen välittömässä läheisyydessä vähenee huomattavasti. Järjestelmä on helppokäyttöinen, turvallinen ja äänetön.

Miten kaikki sitten oikein tapahtuu? Uudet talojen keräyspisteet sijaitsevat pääsääntöisesti kortteleittain uloskäyntien yhteydessä. Asukkaat lajittelevat jätteet asianmukaisella tavalla – sekajäte, biojäte, paperi, kartonki ja muovipakkaukset– ja vievät ne oikeaan keräyspisteeseen. Muuta ei tarvitse tehdä – keräyspisteet tyhjentävät itse itsensä, automaattisesti. Zoooom – 70 km tuntinopeudella jäte vilahtaa keräysasemalle oikeisiin jätekontteihinsa. Kuorma-autot noutavat täydet jätekontit keräysasemalta ja kuljettavat jätteet jatkokäsittelyyn.

Nyt saa luukuttaa

Oikea lajittelu on kaiken A ja O. Jätteitä varten on viisi eri luukkua, joita ei auta sekoittaa keskenään. Mitään maalaisjärkeä kummempaa työkalua lajittelussa ei kuitenkaan tarvita.

Tässä pikaopas vihreämpään tulevaisuuteen – kohta olet jo kierrätysmestari:

Pidä putkesta huolta

Jätelain mukaan bio- ja sekajäte tulee olla pussiin pakattuna. Biojätteelle tulee olla oma biohajoava pussi; sekajätteen suhteen voi käyttää esim. kaupan muovikasseja. Myös muovipakkaukset on hyvä pakata muovipussiin.

Täyttöluukusta mahtuu korkeintaan yksi 20 l pussi kerrallaan. Mitään pitkiä tai kookkaita esineitä järjestelmään ei saa laittaa, vaan niiden paikka on lajitteluhuoneessa.

Putkeen EI SAA laittaa
mm. seuraavia esineitä/materiaaleja: matot, joulukuuset, vaatteet, jääkiekkomailat, mapit, risut, aaltopahvi, paistinpannut, styroksi, mikroaaltouunit, leivänpaahtimet ja muut koneet/laitteet sekä vaaralliset jätteet.

Yleistä tietoa Jätehuollosta

www.hsy.fi

www.kierratyskeskus.fi

www.kierratys.info

UUDELLEENKÄYTTÖKELPOINEN TAVARA

Kierrätyskeskus

LAJITTELUHUONEESEEN KUULUMATON JÄTE

Sortti-asemat

Kruunuvuorenrannan syöttöpisteet kartalla